Herberg en Traditionele Pub • Pitch & Putt Cursus • Ierland's wilde westkust • Achill Island • Mayo • Ierland

"The Playboy and the Yellow Lady"...
De geschiedenis van The Valley House


The Valley House was oorspronkelijk een jachthuis voor de Graaf van Cavan in het midden van de 19e Eeuw. Het maakte deel uit van een groter landgoed dat later eigendom en geexploiteerd werd door Agnes MacDonnell, een indrukwekkende en excentrieke Engelse huisbazin. Ze runde het landgoed bijna zelfstandig terwijl haar man, een advocaat, John Randal MacDonnell, er zelden verbleef, en meestal in hun huis in Londen was. Mevr. MacDonnell werd beschreven als een "zeer mooie vrouw met een mooie rode haardos". Lokaal stond ze bekend als "de dame in het geel" en ze stond bekend om haar hardheid en als iemand die altijd kreeg wat haar toestond.

Klik hier voor foto's van Agnes en John Randal MacDonnell

IIn Oktober 1894 werd het huis verwoest door brand, aangestoken door Agnes MacDonnel's zaakwaarnemer, James Lynchehaun.

Agnes MacDonnell


Online Boeken

Hostel prijzen
Hoe raak je hier?
Bekijk of teken ons Gastenboek

James Lynchehaun
James Lynchehaun

Hij sleepte Agnes MacDonnel naar de stallen waar hij haar bruut mishandelde en haar voor dood achterliet. Buiten alle verwachtingen en zwaargewond overleefde ze de mishandeling. Haar neus werd afgebeten en ten gevolge van de mishandeling verllor ze ook een oog. De rest van haar leven droeg ze een zilveren plaat over haar neus en een sjaal over haar gezicht om zo haar gezicht te verbergen.

Na een intensieve jacht werd Lynchehaun gevangen genomen maar wist te ontsnappen en bleef spoorloos voor verschillende maanden, totdat hij gevangen genomen werd en in de gevangenis belandde. Na zeven jaar wist hij te ontkomen en vertrok hij naar Amerika. Hij werd wederom gearresteerd in Chicago en er ontstond een politiek debat teneinde hem uitgeleverd te krijgen aan de Engelse autoriteiten, om hem te laten boeten voor zijn gruweldaad. Deze pogingen mislukten en Lynchehaun verbleef verder in Cleveland, Ohio voor meerdere jaren. In het begin op goede voet met de Ierse gemeenschap aldaar, ging hij bergafwaarts en failliet. Lynchehaun bezocht Achill nog tweemaal. Een keer in 1907, vermomd als amerikaans tourist, de tweede keer in 1918, alvorens gearresteerd te worden en gedeporteerd. Hij stierf in 1937 in Girvan, Schotland op zevenenzeventig jarige leeftijd.

Agnes MacDonnell herstelde langzaam van haar gruwelijke mishandeling. The Valley House werd in 1902 herbouwd en Agnes woonde er tot haar dood in 1923. De Gallager familie kocht het huis in 1942 van Agnes MacDonnell's zoon, Leslie Elliot.

“Alhoewel deze vrouw een natuurlijke levenskracht en moed bezit, toch wacht de arme ziel enkel nog een kort en miserabel leven”…
Rechter Gibson over Agnes McDonnel in 1895, op het proces van Lynchehaun. De rechter bleek verkeerd te zijn – ze leefde nog 28 jaar tot de 28ste mei, 1923.Ballades van die dag geschreven over James Lynchehaun:

Some years ago here in Mayo, We had a great outrage; A lady's place in Achill was almost set ablaze. The Lady too was cruelly used and taken was the man, to Castlebar Jail they did repair and bring brave Lynchehaun.

If you heard the murmuring on every barrack wall:
"Surely we will capture him, if he's not gone abroad. And even then, we'll have him still by extradition law, And surely we will chain him down for fear he'd climb the wall".


I'm Lynchehan, I'm Lynchehan, I am that very man, I'm Lynchehan, I'm Lynchehan, Let them catch me if they can.

The British forces can't do that Now since the chase began; Sure the people know where e'er I go, That I am Lynchehan

A cattle drover from Mayo, Was taken for me twice, Whilst I was looking at the foe, Sure this was very nice.Some years ago here in Mayo,
They had a hunt before.
After years of trail they captured me
On Achill's rugged shore.

Three hundred warriors on my track,
Sure many a mile they ran,
O'er barren ground before they found
The Famous Lynchehan.John Randal MacDonnell

John Randal MacDonnell

Agnes MacDonnell

Valley House Gate Lodge
The Valley House Gate Lodge, bewaakt door politie, met op de achtergrond The Valley House.

De gebeurtenissen met betrekking tot dit drama zijn opgenomen in een boek van James Carney: “The Playboy and The Yellow Lady”. Toneelschrijver J.M.Synge baseerde de hoofdpersoon in “The Playboy of the Western World” op de beruchte James Lynchehaun.

In 1998 werd "Love and Rage" op locatie verfilmd in The Valley House. De film is gebaseerd op de gebeurtenissen in het leven van Agnes MacDonnel en James Lynchehaun. Terwijl de film de nadruk legt op de haat-liefde verhouding tussen hen, beschrijft de film ook de sociale en politieke situatie in die tijd; die mogelijk debet zijn aan de gruweldaad van Lynchehaun. Met Greta Scacchi, Daniel Craig en Stephen Dillane in de hoofdrollen opende "Love and Rage" het Dublin Film Festival in 1999.

Agnes MacDonnell Portrait

Afbeeldingen van Agnes McDonnell


Greta Scacchi as Agnes MacDonnell

Voor afbeeldingen uit de film
en van the Valley House sets,
zie onze Film Gallerij.

Bekijk de “Love and Rage” Film Trailer


Google
 
Web www.valley-house.com